21 mei 2013

Annemieke Vink is gepromoveerd! Over der invloed van muziektherapie op probleemgedrag bij demente ouderen. Meer lezen?

2 februari 2013

In de nieuwste editie van het Tijdschrift voor Vaktherapie is mijn artikel "Stille Kennis" verschenen. Bekijk! Lees!

28 januari 2013

In de lezingencyclus van Gerion met thema: verbroken verbinding? zal ik samen met een collega op 11 april 2013 een lezing verzorgen over contact en muziektherapie. Meer informatie

3 december 2012

21 januari 2013, Blue-Monday, is door de Nederlandse Vereniging voor Muziektherapie uitgeroepen tot de dag van de Muziektherapie. Muziek heeft het vermogen om je uit je (winter) dip te halen. Welke muziek maakt jou vrolijk en actief?

 

9 december 2011

Antidepressiva geven geen verbetering van depressie bij alzheimerpatiënten. Vergeleken met placebo geven ze bij deze patiëntengroep wel een grotere kans op bijwerkingen. Het gebruik van antidepressiva bij deze patiënten moet daarom worden heroverwogen. (bron: The Lancet, vertaling oa. op www.alzheimer.nl

29 november 2011:

Informatiebank dementieonderzoek gelanceerd

Op 28 november 2011 heeft  Prof. Dr. Philip Scheltens, directeur van het Alzheimercentrum van het VU Medisch Centrum Amsterdam, een nieuwe grote informatiebank dementieonderzoek geopend. In de informatiebank worden ruim 120 onderzoeken, gericht op kwaliteit van leven van mensen met dementie en hun naasten, toegankelijk gemaakt voor familieleden en zorgverleners. De informatiebank is onderdeel van het populaire dementieportal www.moderne-dementiezorg.nl.
Rond de zorg voor mensen met dementie wordt veel praktisch onderzoek gedaan. De onderzoeksresultaten, alsmede de toepassing van die onderzoeksresultaten bij zorginstellingen en bij mensen thuis, zijn in te kleine kring bekend. Dat was de reden om een informatiebank te ontwikkelen, waaraan ruim een jaar is gewerkt. Veel tijd en energie is gestoken in de ‘vertaling’ van wetenschappelijke rapporten, naar inspirerende informatie in de taal van familieleden en zorgverleners.

Elk onderzoek heeft een eigen pagina met bronvermelding, een korte samenvatting en de belangrijkste conclusies. Daarnaast is er een link opgenomen naar het volledige onderzoeksrapport. Tevens zijn hier links geplaatst naar illustratieve artikelen in vakbladen en staan hier websites vermeld waar de lezer meer informatie en ideeën over het betreffende onderwerp kan vinden. De onderzoeken zijn overzichtelijk ingedeeld in een twaalftal hoofdrubrieken, zoals eten & drinken, activiteiten, woonvormen en beleving & gedrag. Veel rubrieken bevatten ook nog subrubrieken.

17 november 2011:

In het nieuwste boek van D.N. Stern (Forms of vitality) legt hij een link naar muziektherapie. Erg interessant om te lezen.

5 november 2011:

Eenvoudige muziekspeler voor ouderen ontwikkelt! Net als vroeger de radio aan zetten, dat kan iedereen. Deze radio is met de tijd mee gegaan en is toch eenvoudig te bedienen...lees meer

5 november 2011:

FOPPAM Förderpreis is uitgereikt voor project waarbij kinderen van een jeugdkliniek samen met ouderen van een verpleeghuis wekelijks muziektherapie krijgen. Het medium muziek verbindt de generaties. (bron: MU 3/2011)

 

 

Joomla templates by a4joomla