Creatieve werkvormen in Supervisie - met andere ogen kijken…
In supervisie gaat het er om een ervaring uit de dagelijkse praktijk te analyseren en daarvan te leren. Bij het woord analyseren, denken wij gauw aan het zoeken van een rationele verklaring voor een gebeurtenis. Bij dit “nadenken” speelt vooral de linker hersenhelft een rol.
Soms is het heel moeilijk of zelfs onmogelijk om rationeel een verklaring voor het gebeurde te vinden. Supervisie gaat niet alleen over analyseren, maar gaat het soms ook om het vinden van een “ander perspectief” ten opzicht van een gebeurtenis.
Het gaat als het ware om het met andere ogen kunnen kijken, voelen en ervaren.
Creatieve werkvormen doen een beroep op de rechter hersenhelft. De rechter hersenhelft heeft als kracht dat deze intuïtief, associërend en gevoelsmatig te werk gaat. Een gebeurtenis met de rechter hersenhelft “bekeken”, kan er heel anders uit zien.
Werkvormen die de rechter hersenhelft aanspreken zijn opdrachten zoals bijvoorbeeld: Kunt u het gebeurtenis ook als een zwart-wit film beschrijven? Maak een schilderij van het gebeurtenis. Welke beweging past bij het gebeurtenis? Hoe zou muziek klinken die in die situatie zou hebben geklonken?
Door oefeningen te doen met de rechter hersenhelft kan ook gewerkt worden aan het vergroten van de handelingsmogelijkheden zoals bijvoorbeeld gemakkelijker van perspectief kunnen wisselen, creatieve oplossingen verzinnen, flexibeler kunnen communiceren of minder uitgeput raken.